ארכיטקטים
פרוייקטים בארכיטקטורה
איך בוחרים ארכיטקט מעולה?
בניית בית היא פרויקט חיים, ולפיכך שאלת הארכיטקט שילווה אתכם עתידה להשפיע על איכות חייכם למשך שנים רבות. אז מה צריך לדעת כשאתם באים לבחור באיש המקצוע הנכון?
בין אם אתם מתכננים לבנות בית חדש או לשפץ בית קיים – בחירת ארכיטקטים היא מה שיכול לשנות את חייכם וחיי משפחתכם שיתנהלו בסביבה הזו במשך שנים ארוכות. אחרי הכל, הקמת בית הוא אחד מהדברים המרגשים ביותר לכל אדם ומשפחה. אולם בין קניית הקרקע לכניסה לבית חלומותיכם יש שלבים רבים של בדיקות מול הרשויות המקומיות, מול אנשי מקצוע, הכנות, תכנון מדוקדק על הנייר, רכישת החומרים וכלה בביצוע ובעיצוב הפנים.
לכן, הארכיטקט או הארכיטקטית שתבחרו הם בעלי משקל רב בהרבה מהעיצוב החיצוני או הפנימי. בעצם, הארכיטקטים הם שאמורים להתאים לכם את סביבת חלומותיכם – כזו שתענה על הצרכים שלכם, תיקח בחשבון צרכים עתידיים (למשל, חללי מגורים לילדים ולעבודה), תיצור את האווירה המתאימה ותגדיר את הסביבה שאיננה רק פונקציונלית אלא גם מרחיבה את הנשמה בכל רגע שאתם נמצאים בה.
לפיכך, הדבר הראשון שאתם חייבים לזכור כשאתם באים לבחור ארכיטקט/ית – זו העובדה שהם אינם רק אנשי מקצוע שמציירים תוכניות אלא גם בעלי החזון אשר מעצבים את הסביבה הפיזית שלנו. מכאן שהם משלבים בין ידע מקצועי, שיקולים פרקטיים ואמנות, תוך לקיחה בחשבון לא רק את הדרישות הפונקציונליות של הפרויקט אלא גם את השפעתו על החוויה האנושית.
אז מה מגדיר ארקכיטקטים טובים?
מיומנות טכנית
כמעט מיותר לציין שנושא זה הוא עמוד השדרה של מצוינות ארכיטקטית. ארקכיטקט טוב חייב להיות בעל הבנה עמוקה בהנדסת מבנים, חוקי הבנייה ושיטות הבנייה החדשניות ביותר. הסיבה פשוטה – כל רשות מקומית קובעת הגדרות משלה לניצול השטח, כאשר המבנה עצמו צריך לעמוד בתקני הבטיחות המחמירים ביותר. הידע ההנדסי הוא הבסיס שעליו מושתת מעשה הבנייה (הדבר נכון כמובן גם לגבי שיפוצים – אינכם רוצים למצוא עצמכם שוברים קורות תמיכה ומסתכנים בהתמוטטות המבנה רק משום שחסכתם בעלויות הארכיטקט).
חזון יצירתי
כאמור, מעבר לידע המקצועי, לארקכיטקטים טובים – ובוודאי לארכיטקט מהמעלה הראשונה – יש חזון ייחודי ויצירתי שחורג מהמקובל. יש להם יכולת להפוך רעיונות מופשטים למבנים מוחשיים ואסתטיים, להחדיר לפרויקט חדשנות, ולהבטיח שהתוצאה הסופית תהיה לא רק פונקציונלית אלא גם מדהימה מבחינה חזותית.
עדכנות
הנוף הארכיטקטי מתפתח ללא הרף, עם חומרים, טכנולוגיות ודרכי בנייה חדשים. לפיכך, ארכיטקט טוב חייב להיות מעודכן בכל אלה, להבין בהם, לדעת מה מהם מתאים לצרכים שונים, וכיצד לשלב אותם בעיצוביו כדי ליצור מבנה מודרני, יעיל וגם ידידותי לסביבה. משמעות העדכנות היא גם הידיעה איפה משיגים את החומרים המתאימים, ובאיזה מחיר אטרקטיבי אפשר למצוא אותם עבור הלקוח.
תשומת לב לפרטים
כידוע, אלוהים – גם זה של העיצוב – נמצא בפרטים הקטנים. ותכנון אדריכלי מעולה מתייחס להמוני הפרטים המרכיבים כל תכנון ועשויים להשפיע על כל היבט של המגורים. מסוג החלונות, גודלם ומיקומם; דרך התאורה, מיקומה וצורתה; סוג הריצוף והאריחים וחיפוי הקירות; וכמובן הריהוט ואלמנטים נוספים כמו נישות וארונות, ברזים ודלתות, עיצוב המדרגות ומיזוג האוויר, ועוד ועוד. כל אלה יוצרים מכלול חלל מושקע, הרמוני ומותאם.
לכן מומלץ לעבוד עם ארכיטקטים אשר שמים לב לפרטים הקטנים והגדולים ביותר ועובדים עם הספקים האיכותיים ביותר בכל נישה, החל מעיצוב המטבח, השטיחים ועד חברות מומלצות כמו אולימפוס מיזוג אוויר למזגנים.
תקשורת טובה עם הלקוח
היות שארכיטקטים מהווים גשר בין הלקוחות, סוגי הקבלנים השונים (קבלן שלד, קבלן פינוי פסולת), אנשי המקצוע והרשות המקומית – הרי שהם נדרשים להיות בעלי מיומנויות תקשורת אפקטיביות וטובות כדי להגיע לשיתופי פעולה מוצלחים. בין היתר, תפקידו של ארכיטקט טוב לתרגם רעיונות מורכבים למושגים מובנים עבור הלקוח ולביצוע מושלם בשטח תוך ליווי הלקוח בכל שלבי התכנון והביצוע.
לסיכום תכונותיו הנדרשות של ארכיטקט טוב:
- מיומנות טכנית - לצורך עמידה בסטנדרטיים בטיחותיים
- חזון יצירתי - על מנת לקחת את חלומו של הלקוח ולהפוך אותו למציאות.
- עדכנות - כדי ליצור מרחבים מעוצבים בהתאם לנורמה עדכנית.
- מתן תשומת לב לפרטים - במטרה ליצור מכלול חלל מושקע, הרמוני ומותאם.
- אינטרקציה עם הלקוח - להבטיח שהתוצאה תשקף את רצונו וחזונו של הלקוח.
חשיבותם של ארכיטקטים מעולים
לצד זאת, לאדריכלות יש השפעה כלכלית מרחיקת לכת. מבנים מתוכננים היטב יכולים לתרום להחייאת סביבת המגורים, למשוך אליה עסקים ותושבים חדשים. לעומת זאת, לבניינים המעוצבים בצורה גרועה עלולה להיות השפעה כלכלית שלילית, להרתיע השקעות ולהפחית את ערכי הנכס.
בנוסף, אדריכל טוב משלב בעיצוביו שיטות וחומרים ידידותיים לסביבה, במטרה להשיג יעילות אנרגטית ולהפחית את ההשפעה הסביבתית. על ידי מתן עדיפות לקיימות, אדריכלים תורמים לסביבה בנויה אחראית ועמידה יותר מבחינה אקולוגית.
אדריכלים הם גם שומרי זהות תרבותית באמצעות עיצוב מבנים המשקפים את ההיסטוריה והמורשת של הקהילה. אדריכל טוב מבין את החשיבות של שימור אלמנטים תרבותיים לצורך יצירת המשכיות הזהות התרבותית של הסביבה, תוך שילוב של מאפיינים עכשוויים (ראו למשל פרויקטי שימור כמו שרונה והעיר הלבנה בתל אביב).
היות שאדריכלים נמצאים בחזית החדשנות בעיצוב ובבנייה, ביכולתם לדמיין וליישם מושגים חדישים פורצי גבולות. בכך הם לא רק מניעים התקדמות בתחום, אלא גם יוצרים השפעה מתמשכת על הנוף האדריכלי.
לא פחות חשוב – ארכיטקט מיומן יכול לחסוך לכם הוצאות רבות, הן משום הקשרים שיש לו עם ספקים, הן משום שהוא מלווה אתכם יד-ביד לאורך כל הליך התכנון והביצוע ויודע לחסוך בעלויות מיותרות, ובמקרים רבים – משום שהוא יכול לשלב את התכנון האדריכלי ועיצוב הפנים (הליך שיכול להיות כרוך בהוצאות מרובות).
איך נראה תהליך העבודה מול הארכיטקט?
לאחר פגישות היכרות, שבמהלכן הלקוח יכול להתרשם מיכולותיו ומניסיונו של הארכיטקט, ממשרדו ומעבודותיו, והגעה למסקנה מי איש המקצוע המתאים, הלקוח והארכיטקט יצאו לשטח כדי לבחון את המקום שבו אמור הפרויקט לקרום עור וגידים. בהמשך לכך, ולאחר בחינת האישורים של הרשות המקומית לבנייה באותו מקום, יחל הארכיטקט בהכנת תוכנית הבנייה בהתאם לצרכיו ולרצונותיו של הלקוח – שלב שבמהלכו מבוצעות התאמות רבות, בין היתר בהתאם למסגרת התקציב של הלקוח. לאחר הכנת התוכנית הארכיטקט יבדוק מול הוועדה המקומית לגבי היתרי בנייה, והתוכניות יועברו לביצוע, כשהארכיטקט דואג ליצירת קשר עם אנשי מקצוע (חשמל, אינסטלציה, רצפים, מטבחים, תאורה, מיזוג, ועוד). במהלך הבנייה הארכיטקט יפקח על הביצוע.
כמה עולה ארכיטקט מומלץ
עלות האדריכל תלויה בגורמים שונים כמו ניסיונו והמוניטין שלו, מורכבות הפרויקט, פירוט התוכנית הנדרשת ממנו, ועוד.
מחירה של פגישת ייעוץ אדריכלי – 700-450 שקל
הדמיה אדריכלית בסיסית – 5,000-3,000 שקל
תכנון בית פרטי בגודל 150 מ"ר (לא כולל עיצוב פנים) – 80-45 אלף שקל
תכנון כולל עיצוב פנים 140-60 שקל
תבנון בית פרטי בגודל 250 מ"ר (ללא עיצוב פנים) – 135-55 אלף שקל
תכנון עולל עיצוב פנים – 200-80 אלף שקל.
*המחירים מהווים קו כללי בתחום הארכיטקטורה ועשויים להשתנות
שאלות ותשובות על ארכיטקטים
: חשוב לשים לב לניסיון שמציג איתו הארכיטקט, כמו גם מיומנויות ספציפיות שיש לו (בדגש על התוכנית הרלוונטית).
ארכיטקט עשוי לחסוך ללקוח הוצאות מיותרות, על ידי הניסיון הרב שהוא מביא איתו, קשר ושיתופי פעולה עם גורמי מקצוע נלווים שיבוא לידי ביטוי בהצעות מחיר, ובדילול הוצאות מיותרות.
אודות מירב אוחנה
מירב אוחנה – אדריכלית ומעצבת פנים, היא בעלת משרד MO Design, המוביל מסוגו, עם ניסיון של יותר מ-21 שנה בתכנון אדריכלי ובעיצוב ואדריכלות לבתים פרטיים. לצד הארכיטקטורה, יש ניסיון עשיר בעיצוב פנים של וילות ודירות יוקרה, לעסקים ולמשרדים. מירב מלווה במקצועיות ובאופן אישי כל פרויקט מתחילתו ועד סופו, תוך שימת דגש על מענים המותאמים לצרכים האישיים של הלקוח, הפעלת חשיבה מקורית ומתן פתרונות יצירתיים של פונקציונליות מיטבית ומענה על אילוצים תקציביים. לפרטים וייעוץ: 050-7958889